מה מותר לבנות על קרקע חקלאית

מה מותר לבנות על קרקע חקלאית

השאלה מה מותר לבנות על קרקע חקלאית מעניינת משקיעים רבים, בין היתר כאלה שמבקשים לגזור תשואה עוד בטרם השלמת הליך הפשרת הקרקע. בשורות הבאות נבין מה אפשר לעשות עם קרקעות חקלאיות שטרם הופשרו.

החברה למימוש קרקעות

זמן קריאה: 3 דקות
מה מותר לבנות על קרקע חקלאית

השאלה מה מותר לבנות על קרקע חקלאית מעניינת משקיעים רבים, בין היתר כאלה שמבקשים לגזור תשואה עוד בטרם השלמת הליך הפשרת הקרקע. בשורות הבאות נבין מה אפשר לעשות עם קרקעות חקלאיות שטרם הופשרו.

מהי קרקע חקלאית?

קרקע חקלאית היא קרקע פרטית או קרקע בבעלות מנהל מקרקעי ישראל (רמ"י) אשר ייעודה הוא עיבוד אדמה וייצור מוצרי חקלאות, או לחילופין גידול בעלי חיים לצרכים חקלאיים. (בעל הקרקע יכול להשאיר אותה ריקה מבלי ליישם את ייעודה).

בשל הצורך הגדול של מדינת ישראל בשכונות מגורים חדשות ואזורי תעסוקה נולדו תהליכים מובנים אשר מיועדים להפשרת קרקעות חקלאיות לטובת ייעודים שונים דוגמת מגורים, מסחר ותעשייה. תהליכים אלו בדרך כלל לוקחים מספר שנים ומלווים בעליות מחירים משמעותיות ככל שהתהליך התכנוני מתקדם וככל שתוכניות הבנייה מתגבשות וזכויות הבנייה מתבררות. בעת ההמתנה להפשרת הקרקע ניתן גם להניב תשואה משימוש בקרקע בהתאם ייעודים החקלאיים אשר הוגדרו לה.

מדוע כדאי לרכוש קרקע חקלאית?

ערכן של הקרקעות במדינת ישראל הולך ועולה, כתוצאה מהיצע מוגבל וביקוש גבוה ופער שרק גדל בין השניים. בעידן בו רכישת בית מגורים הוא בבחינת חלום הולך ומתרחק בעבור רבים, ישנם משקיעים שבוחרים להשקיע בקרקע חקלאית שאינה זמינה לבנייה, במטרה להפשרת הקרקע בתוך מספר שנים. השקעה כזאת דורשת הון עצמי נמוך באופן משמעותי לעומת השקעות נדל"ן אחרות. ערכה של קרקע חקלאית נמוך לעתים במאות אחוזים מערכה של קרקע המיועדת ומאושרת לבנייה, ובמידה והקרקע אכן תופשר כמצופה ההשקעה תהווה כאחד מאפיקי הנדל"ן המשתלמים ביותר בענף הנדל"ן.

איך אפשר להניב רווח מקרקע חקלאית טרם הפשרתה?

למרות פוטנציאל ההשבחה והתשואה העתידי, רבים מן המשקיעים הפוטנציאליים מבקשים לברר מה אפשר לעשות עם קרקע חקלאית טרם הפשרתה. האם מותר לבנות על קרקע חקלאית? והאם ניתן לייצר ממנה תשואה מידית עוד בטרם ההפשרה? יצירת תשואה כזאת עשויה להיות אפשרית, אולם מוגבלת למנעד מצומצם של מבנים ואפשרויות, בהתאם לחוק ההתיישבות החקלאית ולקבלת היתרי בניה מן הרשות המקומית.

מה מותר לבנות בשטח חקלאי?

ככלל, כל אישור בנייה על קרקע חקלאית יינתן על תנאי קשר ישיר בין המבנה הרצוי לבין תעשייה חקלאית והפקת תוצרים חקלאיים. מלבד שימוש חקלאי ישיר, ניתן לבנות על קרקע חקלאית מבנים תומכים דוגמת:

  • מחסנים לאחסון ציוד חקלאי
  • מחסנים לאחסון, מיון והפצה של תוצרת חקלאית
  • מבנים ומתקנים לגידול בעלי חיים
  • סככה ופתרונות הצללה
  • מבנים נוספים אשר ישמשו בעקיפין לתמיכה בפעילות חקלאית.

השכרת מבנים תומכי חקלאות לחקלאים מקומיים עשויה להניב תשואה לטובת המשקיע, בשנות ההמתנה להפשרה, אולם אין מדובר בתשואה דומה לדירה להשכרה או נכס מסחרי.

יחד עם זאת, התשואה הצפויה עם ההפשרה בסופו של יום אינה דומה וגדולה פי עשרת מונים. ניתן לקבוע כי רכישת קרקע חקלאית אמנם עשויה להניב תשואה מיידית בעת שימוש בה לצרכים אשר מוגדרים לה, אולם באופן כללי מדובר בהשקעה הפונה יותר למשקיעים סבלניים אשר מתכננים להרוויח את הרווח ההוני הגדול בגין עליית ערך ופחות לאלו אשר חושקים בתשואה מיידית.




    האם אפשר לגור בשטח חקלאי על פי חוק?

    קרקע חקלאית אינה מיועדת למגורים, לא ניתן לשכן בה עובדים, גם כאשר עיקר הקרקע משמשת לפעילות חקלאית והעובדים הם עובדים חקלאיים. משקיעים אשר מחפשים מעקף ושואלים האם מותר להציב קרוואן על קרקע חקלאית? יקבלו את המענה בסעיף הקודם, הקובע מה מותר לבנות בשטח חקלאי. כאשר הצבת קרוואן אינה שונה מבנייה בפועל. זאת אומרת שניתן להציב קרוואן על קרקע חקלאית כאשר ייעודו הוא מבנה תומך פעילות חקלאית, ולא לצרכי מגורים או מסחר, ותחת קבלת ההיתר המתאים, למעט אישור לשימוש חורג.

    מהו שימוש חורג בקרקע חקלאית?

    שימוש חורג הוא אישור חריג הניתן על ידי הרשויות, בעיקרן משרד החקלאות והוועדה המקומית לתכנון ובנייה, לשימוש בקרקע החקלאית שלא על פי ייעודה ומטרותיה. אישור כזה עשוי להינתן לניצול הקרקע לצרכי מסחר או מגורים, תוך הבאה בחשבון של היקף הסטייה מן השימוש המיועד והתייחסות לשינוי הסביבתי, לתקופה מוגבלת או לצמיתות.

    דוגמא לשימוש חורג בקרקע חקלאית: הקמת מתחם מגורים לעובדים, ובפרט כאשר מדובר בצורך בהעסקת עובדים זרים לצרכי חקלאות, ותוך הגבלת שטח המגורים ביחס לשטח החקלאי.

    קבלת אישור חורג לשימוש ולייעוד שונה בקרקע חקלאית אינו מבטל את הצורך בקבלת היתרי בניה כנדרש בחוק, ולמעשה האישור החורג מהווה תנאי להגשת כל תכנית בניה ובקשת היתר מן הרשות המקומית. קבלת אישור חורג ו/או היתרי בנייה אין בהם בכדי לעכב, למנוע או לשנות הליכי הפשרה אשר מתקיימים במקביל.

    חשוב לדעת:

    • כל השימושים, לרבות אלו המוכרים והמורשים בחוק, לצרכי בנייה על קרקע חקלאית, מצריכים קבלת אישורי בנייה מן הוועדה המקומית לתכנון ובניה.
    • לא יינתנו אישורים לשימושים חקלאיים מסחריים, דוגמת: חוות סוסים תיירותית, מתחם מכירות תוצרת חקלאית בשיווק ישיר לציבור, הקמת שווקים וכדומה.
    • תנאי לאישור הקמת מבנה על קרקע חקלאית הוא אי חיבור למערכת שפכים.
    • ניתן למזער את רמת הסיכון בהשקעה בקרקע חקלאית בבחירה מושכלת בקרקע המצויה בתהליך הפשרה, בתכניות ממשלתיות בעלות אינטרס להפשרה, ותחת תקן 22 – תקן מקצועי של איגוד השמאים בישראל, המספק מידע מלא ושקיפות על מעמד הקרקע וסיכויי ההפשרה שלה.

    לסיכום, רכישת קרקע חקלאית להשקעה היא אפיק השקעה בעל פוטנציאל רווח משמעותי ולטווח בינוני עד ארוך. ההשקעה בקרקעות עם ניהול וליווי נכון עשויה להפוך לכזו שמשנה חיים ומבססת עתיד, במיוחד בסביבת הנדל"ן הקיימת היום במדינת ישראל.

    לקוחות ממליצים

    החברה למימוש קרקעות place picture
    4.9
    מבוסס על 77 ביקורות
    powered by Google
    ala jbara profile picture
    ala jbara
    09:51 05 Feb 26
    חברה אמינה במיוחד
    החברה היחידה שמעדכנת אותי על כל שינוי ועל כל התקדמות בתוכנית!
    שמח להשקיע שוב במתמ חיפה , ותודה לקלוד על הסבלנות הרבה על המקצועיות ועל איכות השירות # כן ירבו אנשים איכותיים כמוהו 💙🩵
    Morris Weisman profile picture
    Morris Weisman
    18:34 02 Feb 26
    ממליץ בחום על החברה ועל פעילותה המקצועית בתחום הנדל״ן, התיווך, רכישת קרקעות והליווי לאורך כל התהליך. זכיתי לליווי שקוף, יסודי ואמין, תוך עדכון שוטף, ירידה לפרטים ומתן מענה לכל שאלה וצורך.

    כל צוות המשרד מדהים אבל ברצוני לציין במיוחד את קלוד לוי, המתווך והמלווה מספר 1 בתחום אשר הפגין מקצועיות ברמה גבוהה, ידע מעמיק בתחום הקרקעות, זמינות מתמדת ומחויבות מלאה למימוש מיטבי של העסקה. לכל אורך הדרך הוא השרה תחושת ביטחון ושקט נפשי, ופעל במסירות וביושרה לטובת הצלחת התהליך.
    shay agai profile picture
    shay agai
    18:25 02 Feb 26
    חברה מעולה עם ים ניסיון
    וקלוד לוי תותח אמיתי, דואג להכל מסודר ומלווה אותך עד השלב הסופי
    תודה קלוד!
    Daniel Dotan profile picture
    Daniel Dotan
    15:51 02 Feb 26
    מקצוענים. קלוד וההנהלה חבר׳ה רציניים מאוד, ממליץ בחום.
    דניאל חן profile picture
    דניאל חן
    14:54 02 Feb 26
    קלוד מקצוען אמיתי ,קיבלנו מידע והכוונה לעסקה שהתאימה לנו .
    almaza gabara profile picture
    almaza gabara
    14:52 02 Feb 26
    ממליצה בחום על החברה ועל פעילותה המקצועית בתחום הנדל״ן תיווך וליווי לאורך כל התהליך זכיתי לליווי שקוף, יסודי ואמין, תוך עדכון שוטף וירידה לפרטים.
    ברצוני לציין במיוחד את קלוד, המתווך והמלווה, אשר הפגין מקצועיות גבוהה, ידע מעמיק, זמינות ומחויבות מלאה למימוש מיטבי של העסקה, והשרה תחושת
    ביטחון לכל אורך הדרך בתחום הקרקעות
    בהצלחה
    Nufar Dadon profile picture
    Nufar Dadon
    11:57 02 Feb 26
    אני רוצה לשתף את החוויה המעולה שלי עם החברה למימוש קרקעות ובמיוחד עם קלוד, איש המכירות שליווה אותי לאורך כל הדרך.
    מההתחלה הרגשתי שאני בידיים טובות. קלוד הפגין מקצועיות יוצאת דופן, אמינות מלאה, וידע עמוק בתחום. הוא לקח את הזמן להסביר לי כל פרט ופרט, ענה בסבלנות על כל השאלות שלי, והכוון אותי בצורה כנה ושקופה.
    רכשתי קרקע מופשרת בערוב שימושים, והתוכנית היא שהעירייה תכפיל את התב”ע בין פי 4 לפי 8 – וזה בזכות הייעוץ המדויק והאכפתי של קלוד. הוא לא רק מכר לי נכס, הוא באמת דאג שאבין את כל ההיבטים ושאקבל החלטה מושכלת.
    אני מאושרת מהרכישה ומרגישה בטוחה בהשקעה שלי. החברה למימוש קרקעות וקלוד בפרט זכו באמון שלי, ואני ממליצה עליהם בחום לכל מי שמחפש שותף אמין ומקצועי לעסקאות נדל”ן.
    תודה רבה על השירות המצוין!
    Dor Haimoff profile picture
    Dor Haimoff
    19:46 22 Jan 26
    צוות של מקצוענים עם ניסיון רב בתחום הנדל״ן, וזה מורגש בכל שלב ובכל פרויקט.
    התהליך מתנהל בצורה שקופה, מסודרת ונעימה, ותמיד יש מענה מהיר לכל שאלה.
    חוויה מצוינת – ממליץ בחום
    Avi Rashti profile picture
    Avi Rashti
    17:16 15 Jan 26
    קבענו פגישה עם קלוד, נתן לנו הסבר מעל ומעבר. סגרנו עסקה, ליווה אותנו בכל התהליך באופן אישי, חוויית שירות מדהימה
    Itzik Tueg profile picture
    Itzik Tueg
    05:55 19 Aug 25
    פגשתי את בני בעסקת מכירה של קרקע בהוד השרון, בסופו של דבר העסקה עם בני לא יצאה לפועל.
    למרות זאת התרשמתי מהמקצועיות, הנכונות להסביר ולשתף ובעיקר הרושם של בן אדם ישר.
    sara kasabe profile picture
    sara kasabe
    07:45 14 Aug 25
    אחלה חברה ואחלה אווירה,
    ממליצה
    Tamir Friedman profile picture
    Tamir Friedman
    14:15 26 Aug 24
    ממליץ בחום. אמינות לפני הכל. בני והצוות כולו הם אנשים מקסימים, מקצועיים ואדיבים. השקעתי בשתי קרקעות דרכם. קיבלתי ליווי אישי ותמיכה לכל אורך תהליך הרכישה, וגם לאחריו.
    Adir Kandel profile picture
    Adir Kandel
    06:57 28 Jul 24
    כרגע אני נמצא אחרי שלב הרכישה הראשוני הערת אזהרה על הקרקע לכן הביקורת מתייחסת עד לשלב הזה –
    כל תהליך הרכישה הראשוני היה מאוד מפורט ומסביר. קלוד (מי שמדבר עם הרוכשים) תמיד מחייך, מייעץ ועונה לשאלות ללא עכבות, ללא מילים גבוהות וללא הטיות מכירה. גם כשהגענו לשלב התשלום ונאלצתי טיפה להתעכב, תמיד תמכו ברצונות שלי ואיפשרו לי לעשות דברים בקצב שלי. עד כה התהליך היה מעולה!
    Or Milshtein profile picture
    Or Milshtein
    10:26 21 Jul 24
    אני רוצה לשתף את החוויה הנהדרת שהייתה לי עם החברה, במיוחד בזכות רוני, מנהלת קשרי הלקוחות. הליווי שלה היה פשוט מדהים. מהרגע הראשון, הרגשתי שאני בידיים טובות. היא הייתה סבלנית להפליא, הקשיבה לכל הצרכים והשאלות שלי, ותמיד נתנה לי תחושה שאני הלקוחה החשוב ביותר.
    המקצועיות שלה היא ללא רבב והיא הצליחה לטפל בכל עניין בזריזות ובדיוק. אין ספק שהיא נכס גדול לחברה.
    MIRA&ELI GOLDRING profile picture
    MIRA&ELI GOLDRING
    10:24 21 Jul 24
    החברה למימוש קרקעות בראשות המנכ"ל בני ברנשטיין והסמנכ"ל תומר ברנשטיין מלווים אותנו מזה כעשור – משלב איתור הקרקע, הפשרתה ובימים אלה גם בהתארגנות לבנייה.
    לאורך כל הדרך זכינו מהם לשירות מקצועי, אוזן קשבת, יחס אכפתי וחם ושיתוף פעולה מלא.
    אנו ממליצים עליהם בחום!
    יישר כח!
    מירה ואלי גולדרינג
    דני מזרחי profile picture
    דני מזרחי
    14:54 25 Jul 23
    שמי דני מזרחי ואני גר בכפר סבא
    לפני כשמונה שנים התחלתי לחפש סוג של השקעה בנדל״ן, נפגשתי עם אנשים שמייצגים חברות גדולות ואנשים שהם יזמים בעצמם.
    לצערי מאוד התאכזבתי בגלל המחירים הגבוהים חוסר שקיפות מנסים למכור לך שטחים שבחיים לא יופשרו והעיקר למכור, המזל שלי שאני בודק ומכין שעורי בית לפני כל כניסה לעיסקה.
    ירדתי מהנושא עד שפגשתי את קלוד לוי מהחברה למימוש קרקעות ומאוחר יותר את בני שהוא בעל החברה.
    קיבלתי מהם הסבר מדוייק כיצד בודקים נכס איך מנהלים את ההשקעה לאורך זמן ומידי פעם מזמנים אותי לפגישה יזומה שלהם על מנת להסביר מה עומד לקרות בתקופה הקרובה והיכן ובאיזה מצב עומד הפרוייקט.
    נכון להיום הכנסתי גם את ילדיי למספר עסקאות שעובדות ואני יישן עם ראש שקט..
    אני מרוויח ברוך השם מההשקעה וגם החברה מרוויחה את חלקה בכבוד.
    אני אישית אמשיך להשקיע כל עוד כוחי במותני.
    בברכת הצלחה לכולם
    אור שפר profile picture
    אור שפר
    19:25 12 Jul 23
    אמינים והוגנים מאוד. יחס חברי וחם. ממליצה עליהם מאוד.
    תומר דאג להסביר לנו כל שלב וכל התקדמות והכל עם סבלנות ומקצועיות.
    Gil Sarig profile picture
    Gil Sarig
    12:48 12 Jul 23
    תומר מקצוען אמיתי, מבין את הלקוח ואת הצרכים שלו ומוצא את הפתרון המתאים.
    מומלץ
    רפי פרץ profile picture
    רפי פרץ
    20:11 10 Jul 23
    אני רוצה להודות באופן אישי לחברה למימוש קרקעות בכלל ולתומר האלוף בפרט
    תומר מבחינתי זה המורה הכי טוב שלי ברכישת קרקעות.
    מ שיחה קצרה בטלפון תומר גרם לי להגיע מבאר שבע עד לרעננה ביום חמישי(שיא הפקקים) ואני יכול להגיד שזה היה שווה כל דקה של נסיעה
    הפגישה היתה אמורה להעירך שעה ולשמחתי זה הגיע לכמעט 3 שעות
    מבחינתי תומר הוא סוג של קוסם
    הוא לוקח בן אדם(כמוני) שלא מבין בקרקעות ואחרי פגישה אחת הבן אדם יוצא כאילו עשה תואר ברכישת קרקעות
    ברוך ה׳ בזכות החברה למימוש קרקעות ובמיוחד בזכות תומר היקר נכנסתי לעולם הזה של רכישת קרקעות ואם ירצה ה׳ אני יהיה שם עוד הרבה שנים וכמו שאומרים ״אני יצחק כל הדרך אל הבנק״
    בקיצור אני ממליץ לכל מי שמתלבט להרים טלפון אחד לתומר ולהיכנס לעולם האדיר הזה של רכישת קרקע בחברה למימוש קרקעות
    תודה רבה תומר האלוף ♥️♥️♥️
    Liran Kremnitzer profile picture
    Liran Kremnitzer
    16:31 31 Jan 23
    מקצועיות ללא פשרות, מענה אנושי ואישי, והכי חשוב -מכל ההשקעות שיש לי , דרכם הגעתי להכי הרבה תשואה והשיא עוד לפניי! ישר כח לבני על חברה לתפארת!
    Rafi Barzilay profile picture
    Rafi Barzilay
    09:43 31 Jan 23
    נפגשתי עם תומר מהחברה למימוש קרקעות ומאוד התרשמתי מרמת האמינות וההסברים המפורטים הוצגו לי כל המסמכים הרלוונטיים ולא ניסו למכור לי חלומות שווא כדי לקנות אותי אלא אמרו תכלס מה צפוי ומה הרווח האפשרי.
    הייתי גם בחברות אחרות וההבדל ברמת באמינות מאוד גדולה
    מאוד ממליץ ללכת ולפגוש את תומר לכל מי שמתכנן ורוצה להשקיע בנדלן

    תמונה של בני ברנשטיין

    בני ברנשטיין

    מנכ"ל החברה למימוש קרקעות, עוסק בייזום, שיווק וקידום של פרויקטים בתחום הקרקעות והנדל"ן כבר למעלה מ-30 שנה, בדגש על קרקעות בהליכי הפשרה המיועדות לבנייה רוויה ונכסים מניבים להשקעה.

    ניוזלטר

    רוצים להתעדכן בתכנים חדשים, ועידכונים בתחום הנדל"ן והקרקעות? הירשמו עכשיו




      ניוזלטר

      רוצים להתעדכן בתכנים חדשים, ועידכונים בתחום הנדל"ן והקרקעות? הירשמו עכשיו