מחירי קרקעות
מחירי קרקעות בישראל

מחירי קרקעות בישראל

איך נקבע מחיר קרקע חקלאית בישראל, מה משפיע עליו ואיך לבצע בדיקת מחיר בצורה נכונה.

החברה למימוש קרקעות

זמן קריאה: 5 דקות
מחירי קרקעות
מחירי קרקעות בישראל

מחירי קרקעות בישראל – איך נקבעים ואיך לבצע בדיקת מחיר קרקע

מחירי הדיור הגבוהים בישראל, מביאים משקיעים רבים לוותר על רכישת דירה להשקעה ולחפש אלטרנטיבה טובה יותר להשקעה שתניב תשואה גבוהה יותר. אחת האלטרנטיבות הטובות ביותר הינה רכישת קרקע להשקעה.

מי ששוקל לרכוש קרקע בישראל ויבצע סקר שוק, יכול להתרשם מכך שקיים טווח רחב מאוד של מחירי קרקעות חקלאיות בישראל. אז איך תוכלו לדעת האם מחיר הקרקע אותה אותם בוחנים אכן ריאלי, והאם מדובר במציאה או שמא במחיר מופקע?

במאמר זה נפרט את סוגי הקרקעות בהן ניתן להשקיע, מהם הפרמטרים לפיהם מתבצעת בדיקת מחיר קרקע, וכיצד תוכלו להעריך האם שווי הקרקע הינו ריאלי והאם אכן כדאי להשקיע דווקא בה.

כיצד נקבע מחיר קרקע בישראל?

מחירי קרקעות בישראל נעים על סקאלה רחבה למדי של מחירים. בעת בדיקת מחיר הקרקע, נלקחים בחשבון, בין היתר, הפרמטרים הבאים:

הסטטוס התכנוני הנוכחי של הקרקע

לכל קרקע יש ייעוד שהוגדר עבורה בתוכנית מתאר ארצית (תמ”א), תוכנית מתאר אזורית, ותוכנית מתאר מקומית, והוא זה שמסדיר וקובע מה הם השימושים שניתן לעשות בקרקע. ככל שאפשרות הפיתוח של הקרקע, והשימוש שניתן לעשות בה הם מבוקשים ונדרשים יותר, כך שווי הקרקע יהיה גבוה יותר.

נעסוק בארבעה ייעודי קרקע עיקריים עבור קרקעות בישראל:

  1. קרקע בייעוד לתעסוקה – מדובר בקרקע שייעודה על פי תוכניות המתאר הינו פיתוח מתחמי מסחר ותעסוקה. בקרקע מייעוד זה ניתן להקים מבני משרדים, מחסנים, קניונים, בתי עסק וכו’.
  2. קרקע בייעוד למגורים – מדובר על קרקע אשר עליה ניתן לבנות מבני מגורים כגון צמודי קרקע, קוטג’ים (בנייה נמוכה) בנייה סמי רוויה ובניית בניינים ודירות בנייה רוויה.
  3. קרקע בייעוד לתעשייה: מדובר בקרקע שייעודה על פי התוכניות הינו פיתוח ובניית מבני תעשייה.
  4. קרקע חקלאיתקרקע חקלאית הינה קרקע שייעודה נכון להיום הינו למטרות חקלאות ועל כן נכון להיום היא אינה זמינה לבניה. על מנת שניתן יהיה לעשות בה שימוש למטרות מגורים או תעשייה ומסחר, יש צורך לעבור מסלול אישורים שיאפשר הפשרת הקרקע ושינוי ייעוד.

קרקע למגורים הינה הקרקע בעלת הייעוד המבוקש יותר ועל כן מחירה גם יהיה הגבוה ביותר. השנייה בשוויה אחריה הינה קרקע לתעסוקה, ואחרונה חביבה הינה הקרקע החקלאית שהינה בעלת השווי הנמוך ביותר. יחד עם זאת, דווקא בשל שוויה הנוכחי הנמוך, הקרקע החקלאית טומנת בחובה את פוטנציאל הגדול ביותר לעליית שווי ,אשר תביא למשקיעים את הרווח הגדול ביותר.

הפוטנציאל התכנוני העתידי של קרקע חקלאית

כאשר קובעים כמה עולה קרקע חקלאית, הערכת השווי מגלמת בתוכה גם את הפוטנציאל לשינוי עתידי של ייעוד של הקרקע, באופן אשר יביא לעליה משמעותית בערכה.

ככל שהסיכוי לשינוי הייעוד גבוה יותר, כך ערכה של הקרקע גבוה יותר. ישנם מספר גורמים שמשפיעים על סיכויי שינוי הייעוד של הקרקע:

  • תמיכת הרשות המקומית – אם הרשות המקומית תומכת ואף דוחפת לשינוי הייעוד, הדבר מגדיל משמעותית את הסיכוי לכך ששינוי הייעוד אכן יתרחש.
  • קיומן של קרקעות מאושרות לבניה בסמיכות או סמיכות של הקרקע לשכונת מגורים קיימת (מכיוון שלרשות המקומית יש אינטרס ליצור רצף טריטוריאלי) מגדיל באופן מאוד משמעותי את הסיכוי לשינוי ייעוד.
  • בנוסף, מומלץ שרכישת הקרקע תתבצע דרך חברה מקצועית בעלת ניסיון והצלחות בתחום אשר תוכל להמשיך ולתת שירותים לאורך הדרך ובמהלך התקדמות תהליך ההפשרה.

מיקום

כמו בכל שוק המחיר מוכתב, בין היתר, מנתונים של היצע וביקוש. מכיוון שמרבית האוכלוסייה מעוניינת להתגורר באזורים מרכזיים הסמוכים למרכזי מסחר ותעסוקה, הביקוש באזורים אלה תמיד יהיה גבוה יותר. כך למשל, השווי של קרקע הממוקמת באזורי ביקוש בארץ, יהיה גבוה יותר מאשר שווי של קרקע באזור הפריפריה המרוחקת.

מחירי קרקעות חקלאיות בתל אביב ובאזורים הסמוכים לה במרכז הארץ, יהיו גבוהים באופן משמעותי מאשר מחיר קרקע חקלאית בצפון או מחיר קרקע חקלאית בדרום. גם בתוך האזורים עצמם, ככל שהקרקע ממוקמת בצמוד יותר לעיר מרכזית עם אזורי מסחר ותעסוקה, כך שוויה יהיה גבוה יותר.

איך נקבע מחיר קרקע חקלאית?

בעת הערכת המחיר של קרקע חקלאית, נלקחים בחשבון מכלול הנתונים שפורטו מעלה, לרבות מיקום הקרקע והסטטוס התכנוני שלה. בנוסף, כיום כל מי שמשווק קרקע חקלאית לציבור מחויב לספק לרוכשים הפוטנציאליים הערכת מחיר של שמאי מקרקעין, אשר נערכה בהתאם לתקן 22.

לפי תקן 22, בעת הערכת מחירי קרקעות חקלאיות בארץ, נלקחים בחשבון הפרמטרים הבאים:

  • הערכת שווי הקרקע העתידי והרווחים הפוטנציאלים למשקיע.
  • הערכת כלל העלויות הצפויות במסגרת התוכנית לשינויי היעוד.
  • הערכת פרק הזמן שנותר עד לאישור התוכנית שתאפשר בניה.
  • בחינת הסבירות שהתוכנית תאושר, ואת אבני הדרך שיש לעבור בדרך לקבלת אישור שינוי הייעוד. ככל שהקרקע נמצאת בתהליך מתקדם יותר במסלול האישורים לצורך שנוי הייעוד הנכסף, כך עולה הסיכוי לכך יסתיים בטווח זמנים קצר יותר, ועל כן גם עלות הקרקע תהיה גבוה יותר. מכיוון שמדובר בתהליך ממושך, לרוב עדיף להשקיע יותר כסף ולקצר את משך הזמן שיחלוף עד למימוש ההשקעה וקצירת הרווחים ע”י רכישה של קרקע שכבר עברה חלק מהמשוכות הבירוקרטיות.

 

בטבלה שלהלן ניתן לראות טווח מחירים של קרקעות להשקעה לפי אזור בארץ:

קרקע להשקעה לפי יישוב בישראל

טווח מחירים למ”ר קרקע

מחירי קרקעות בתל אביב

20,000 ₪ עד 24,000 ₪ למ”ר

מחיר קרקע חקלאית ברעננה

500 ₪ עד 4,200 ₪ למ”ר

מחירי קרקעות בהרצליה

600 ₪ עד 13,000 ₪ למ”ר

מחיר קרקע חקלאית בכפר סבא

400 ₪ עד 4,200 ₪ למ”ר

מחירי קרקעות בהוד השרון

400 ₪ עד 3,600 ₪ למ”ר

מחירי קרקעות חקלאיות בחיפה

200 ₪ עד 2,500 ₪ למ”ר

מחיר קרקע חקלאית בחדרה

300 ₪ עד 3,000 ₪ למ”ר

מחיר קרקע חקלאית בבנימינה

200 ₪ עד 2,000 ₪ למ”ר

מחירי קרקעות בקרית ביאליק

200 ₪ עד 1,100 ₪ למ”ר

מחירי קרקעות באשדוד

200 ₪ עד 2,750 ₪ למ”ר

מחיר קרקע חקלאית ברחובות

200 ₪ עד 2,000 ₪ למ”ר

מחיר קרקע חקלאית בעפולה

200 ₪ עד 1,000 ₪ למ”ר

*יש לציין כי המחירים דינמיים ביותר ומשתנים בהתאם לאם הקרקע נכללת בתוך תוכנית אשר תשנה את ייעודה לבנייה וגם בהתאם לסוג הייעוד באותה התוכנית.

 

לסיכום, רכישת קרקע חקלאית יכולה להיות בעלת פוטנציאל רווח משמעותי ביותר. יחד עם זאת, בעת בחינת קרקע חקלאית להשקעה, יש לקחת בחשבון שהזול ביותר הוא לא בהכרח הטוב ביותר, ולרוב ההיפך הוא הנכון.

לעיתים קרובות, מחירה הנמוך של הקרקע החקלאית מגלם בתוכו את חוסר הפוטנציאל לשינוי ייעוד, ועל כן היא אינה כדאית לצורך השקעה. קרקע באזורי ביקוש שהינה בעלת פוטנציאל גבוה לשינוי ייעוד, תמיד תעלה יותר, אך היא גם זאת שתיתן את פוטנציאל התשואה הגבוה ביותר, ובטווח הזמנים הקצר ביותר, עבור המשקיעים. חשוב שתבחנו בעצמכם את מכלול הנתונים, לרבות הערכת שמאי לפי תקן 22, אשר תיתן לכם את כל הכלים הנדרשים על מנת להחליט האם הקרקע המדוברת היא אכן הקרקע הנכונה עבורכם.

פרויקטים המציעים קרקעות להשקעה ברחבי הארץ

מתחם 9 אבן יהודה

אבן יהודה, מתחם 9

שכונת נחלת יהודה צפון

ראשון לציון, תוכנית רצ\במ\1\50\50

פארק עסקים מת"מ 2

חיפה, תוכנית חפ' 1704 ג'

ICON מתחם התחנה בנימינה

פארק העסקים במערב בנימינה

פרויקט גבעת טוסקנה

חיפה חפ/2000

בן יהודה צפון

כפר סבא, תוכנית מתאר כוללנית

ניוזלטר

רוצים להתעדכן בתכנים חדשים, ועידכונים בתחום הנדל”ן והקרקעות? הירשמו עכשיו

ניוזלטר

רוצים להתעדכן בתכנים חדשים, ועידכונים בתחום הנדל”ן והקרקעות? הירשמו עכשיו